Jakiś czas temu dumnie brzmiące pojęcia jakim są produkty bio i produkty eko szturmem obiegły sieć. Wiodące marki na rynku wpisują i podkreślają je chociażby w swoich hasłach reklamowych. W naszym artykule pod lupę weźmiemy pierwsze z popularnych określeń. Czym są produkty bio? Jakie są ich zalety?
Produkty bio – co to takiego?
Bio – to oznaczenie znaleźć można na opakowaniach coraz większej ilości produktów żywnościowych. Co więcej, w dużych marketach znaleźć można również całe alejki przeznaczone wyłącznie na produkty tego typu. Oznacza to tylko tyle, że wytwarzany jest on w procesie i na zasadach produkcji ekologicznej. Produkty bio posiadają bowiem certyfikat ekologiczny. Jednak ten musi posiadać zarówno rolnik, który zajmuje się uprawą żywności ekologicznej, jak i firma zajmująca się produkcją. Aby można było mówić o produktach bio, muszą spełniać kilka podstawowych zasad. Oto i one:
- nie mogą być genetycznie modyfikowane (GMO),
- uprawy nie mogą być pryskane pestycydami,
- gleba przez około 2 lata poddawana jest okresowi konwersji, którego zadaniem jest pełne pozbycie się środków agrochemicznych, które wcześniej mogły być stosowane.
Pomimo tego, że produkty bio przez nieco dłuższy czas uprawy (rosną w sposób naturalny i nie ma u mowy o jakichkolwiek substancjach przyspieszających porost) wiążą się z nieco wyższą ceną, to chętnych zdecydowanie nie brakuje. Zwolennicy wskazują na fakt pełnej świadomości, a co za tym idzie znajomości spożywanych produktów. W związku z tym że wytwarzanie jest nieustannie kontrolowane i podlega ściśle określonym normom – dbają o swoje zdrowie, wygląd i doskonałe samopoczucie. Nie bez przyczyny catering dietetyczny bazuje w swoich dietach właśnie na produktach tego typu. W tym przypadku smak i prozdrowotne właściwości zdecydowanie idą ze sobą w parze! Tym prostym sposobem zadbasz o swój organizm również od środka i możesz mieć pewność, że potrawy, które lądują na Twoim talerzu, są najwyższej jakości. Odżyw swój organizm i zaspokój nawet najbardziej wilczy apetyt.